Noua Tehnologie VR

Realitatea virtuala (expresie provenita din engleza de la Virtual reality sau VR) se refera la ambiante artificiale create pe calculator care ofera o simulare a realitatii atat de reusita, incat utilizatorul poate capata impresia de prezenta fizica aproape reala, atat in anumite locuri reale, cat si in locuri imaginare.

Fiintele cunosc lumea prin intermediul simturilor si a perceptiei. Am invatat de mici ca avem 5 simturi: gustul, atingerea, mirosul, vederea si auzul. Adevarul este ca oamenii au cu mult mai multe simturi decat atat: exemple ar putea fi echilibrul sau intuitia. Creierul este ajutat de sistemul senzorial in a primi un flux bogat de informatii ce pornesc din mediu si ajung in minte.

Tot ceea ce stim despre realitatea noastra deriva din ceea ce percepem prin simturi. Cu alte cuvinte, intreaga noastra perceptie legata de realitate este o combinatie intre informatii senzoriale si mecanismele cerebrale pe care le proceseaza. Daca vei prezenta simturilor tale informatii fabricate vei altera si felul in care este perceputa acea realitate. Vei primi o realitate care nu se afla de fapt acolo, dar pe care o vei percepe ca fiind reala, exact ceea ce am putea numi realitate virtuala.

Pe scurt, realitatea virtuala presupune a prezenta simturilor noastre un mediu inconjurator generat virtual; un mediu pe care il putem explora in diferite feluri.

 

Cum este creata aceasta realitate virtuala?

Istoric punand problema, desi realitatea virtuala a avut mai multe forme, astazi aceasta este implementata si creata cu ajutorul tehnologiei computerizate.  Exista o sfera de sisteme care deservesc acestui scop: casti, benzi de alergat omni directionale si manusi speciale. Toate acestea au scopul de a stimula simturile si de a crea iluzia realitatii.

 

Cum functioneaza un headset VR?

Headset-ul VR modern afiseaza doua imagini usor diferite fiecaruia dintre cei doi ochi. Prin acest mod, pacaleste creierul si il face sa creada ca acea imagine 2D este de fapt 3D. Acest principiu se numeste stereoscopie.

Pentru a imbunatati nivelul de imersiune al utilizatorului, un headset VR foloseste lentile speciale pentru a mari campul vizual alaturi de pixeli cu timp de raspuns foarte mic astfel incat sa reduca motion blur-ul. Spre deosebire de un monitor care ruleaza la 60 Hz, un headset VR trebuie musai sa ruleze la 90 Hz, altfel apar problemele legate de senzatia de greata cauzata de miscare. Bineinteles din cauza frame rate-ului foarte ridicat si rezolutiilor mult peste 1080p folosite de aceste headset-uri VR, clar e nevoie si de un PC foarte performant.

Pe langa grafica foarte avansata, un headset VR mai are o mulțime de alte componente precum accelerometru, giroscop, cu ajutorul carora dispozitivul calculeaza directia in care misti capul. Astfel, ceea ce vezi in stanga si în dreapta ta prin intermediul unui headset VR se va schimba continuu.

 

Ei bine, dupa cum va puteti da seama, aceste headset-uri VR nu sunt deloc ieftine. Din fericire, in goana dupa inovatie si cresterea satisfactiei oferite prin serviciile noastre, StarNet va pune la dispozitie aceasta noua tehnologie la super preturi incepand de la 15 lei.

Ce-ti ramane sa faci?

Te asteptam in locatia noastra din Iulius Mall – parter, pentru a vedea cu ochii tai ce inseamna VR si pentru a te propulsa intr-o noua realitate.

Postari recente